Tegenwoordig is Pianomuziek vooral bekend in de popmuziek. Dit is uiteraard niet altijd het geval geweest. De piano was vroeger namelijk veel te horen in de klassieke muziek. Dat is dan ook gelijk de hoek waar de pianomuziek vandaan komt. Ondanks de oorsprong kun je dit instrument vandaag de dag dus in meerdere genres terug horen. Je zou kunnen zeggen dat je haast niet om dit instrument heen kunt. Maar als muziekliefhebber moet je dat eigenlijk ook niet willen. Met de piano kun je namelijk verschillende sferen neerzetten. Hierover kun je in dit artikel meer lezen.
Zang begeleiden met Piano
Piano lessen zijn niet alleen geschikt voor de muzikanten die graag een instrument bespelen. Ook wanneer je zingt kan piano spelen een ontzettend handige tool zijn. Door als zanger of zangeres piano te leren kun je jezelf op de piano begeleiden. Door dit instrument te leren worden jouw zangkunsten steeds beter.
Muziekstijlen
Vroeger werd er voornamelijk klassiek gespeeld op piano. Ook hierin waren meerdere stijlen te vinden zoals bijvoorbeeld Barok. In de twintigste eeuw kwamen er modernere varianten van het pianospel. Daarom wordt dit ook modern genoemd. Of je nou puur klassiek of juist op een modernere manier speelt, het komt vaak voor dat deze verschillende genres elkaar overlappen.
Klassiek
In de tijd van de middeleeuwen ontstond tussen 1730 en 1820 de Klassieke muziek. Vroeger werd de klassieke muziek gekenmerkt door de serieuze uitstraling, maar tegenwoordig wordt deze stijl in meerdere varianten gebruikt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan dans of muzikaal onderwijs. Doordat klassieke muziek ook steeds vaker is toegepast op modernere muziek is er geen sprake meer van alleen het ouderwetse klassiek. Naast de Westerse landen hebben ook India en China hun eigen varianten op de klassieke muziek.
Romantiek
In de 19e eeuw tussen 1800 en 1840 werd er tijdens de tijd van de Franse revolutie een nieuwe stijl gespeeld met de naam Romantiek. Omdat het een chaotische eeuw was konden verschillende componisten hun gevoel uiten door middel van pianomuziek. Veel dingen gingen tegen elkaar in. Aan de ene kant was er sprake van onderdrukking en aan de andere kant ervoer men vrijheid. Hetzelfde gold voor socialisme en kapitalisme. De componisten lieten zich hierdoor inspireren en braken uit de standaard waar men al lang bekend mee was. Het werd dus een totaal andere stijl dan bij Klassiek het geval was.
Blues
De blues is ontstaan tussen 1860 en 1900. In deze tijd waren de Afrikaanse slaven in Amerika. Zij zongen deze stijl voornamelijk met Gospel liederen. Om deze stijl op de piano te spelen kun je een aantal loopjes leren. De grootste basis is hier namelijk op gelegd. Vanuit hier kun je een klein beetje improviseren om het geheel compleet te maken. Het is dus een leuke stijl om te leren zelfs als je er helemaal niks mee hebt! Het helpt je namelijk met vingervlugheid en ritme.
Muziekstijl Jazz
Jazz is een stijl waarbij veel geïmproviseerd wordt. Het is beïnvloed door West-Afrikaanse ritmes en ontstaan in New Orleans. De voorkeur voor Jazz is heel afwisselend: je houd er wel of niet van. Er is eigenlijk geen tussenweg in te vinden. Wanneer je Jazz op de piano speelt zul je snel horen dat het veel op blues, folk en ragtime lijkt. Hier is het namelijk ook een kruisbestuiving van. Om de Jazz toe te passen in jouw spel kun je een aantal loopjes leren. De rest is volledig gebaseerd op improvisatie en technieken.
Singer-Songwriter
Zoals boven al beschreven staat kun je met de piano jouw zang prima begeleiden. Wanneer je dit doet maak je voornamelijk gebruik van akkoorden met een kleine, unieke melodie erdoorheen. Je schrijft als singer-songwriter je eigen liederen en componeert hier ook je eigen muziek omheen. Door zelf hier mee bezig te zijn leer je anders kijken naar muziek. Het vergt veel doorzettingsvermogen en creativiteit. Want lijkt jouw liedje niet heel veel op diegene die je net op de radio gehoord hebt? Iets unieks en geheel eigen maken blijft altijd lastig: maar toch is het zeker het proberen waard.
Wereldmuziek
Wereldmuziek, ook wel volksmuziek genoemd, is zoals de naam al zegt muziek van het volk. Deze muziek is verbonden aan een stam, groep of land. Het unieke aan deze stijl is dat je vaak geen muzieknotaties kunt vinden. Van generatie op generatie wordt de muziek overgebracht. Uiteraard verandert de muziek hier wel langzaam door. Kijk eens naar jouw afkomst en je regio: heb jij ook wereldmuziek? Probeer het dan eens te spelen of vraag iemand die deze muzieksoort vaker speelt om je op weg te helpen.
Meer dan muziekles
Piano leren spelen is geweldig! Maar wist je al dat de piano voor meer gebruikt wordt? Zo is het niet alleen een populair instrument in de muziekwereld. Je komt namelijk ook genoeg pianomuziek tegen in computerspelletjes en de filmindustrie kan er ook wat van. Waar de piano vroeger alleen bekend stond als klassiek instrument, is het vandaag de dag dus een populair instrument dat gebruikt wordt voor verschillende doeleinden. Wil jij piano leren spelen maar twijfel je over welke stijl jou het leukst lijkt om te spelen? Begin dan met een simpele stijl en breid zo langzaam jouw muziekkennis uit.