10 punten waar je op moet letten als beginnende pianist

Bij piano spelen zijn er verschillende factoren waarop je moet letten. Zeker als beginnende pianist kan het zo zijn dat er heel wat nieuwe informatie op je afkomt. Wat kun je het beste wel en niet doen? Lees in dit artikel meer hierover.

Onthoud je muziek

In het begin als je een nieuw instrument leert, is het nog niet zo heel moeilijk. Je kunt de loopjes die je speelt dus nog goed onthouden. Maar naarmate jouw muzieklessen vorderen wordt de muziek steeds lastiger om te spelen. Zeker wanneer je noten en akkoorden op de piano gaat leren. Toch is het aan te raden om de muziek te onthouden zodat het wel makkelijker voor je wordt om piano te spelen. Muziektheorie kun je leren te onthouden door de muziekstukken in secties te verdelen en ze dan stuk voor stuk te leren. Oefen de muziekstukken gelijk op de piano zodat je onthoud wat je op de bladmuziek hebt gelezen. Om een muziekstuk beter te kunnen onthouden is het verstandig om dit nog even door te spelen voordat je gaat slapen. Het is dan namelijk het laatste waar je aan denkt voordat je slaapt.

Leren spelen op gehoor

Luisteren naar muziek

Het is ontzettend handig om te kunnen spelen op gehoor. Op deze manier hoef je namelijk alleen maar een melodie te horen en je kunt het gelijk zelf op de piano spelen. Er zijn verschillende technieken hoe je het kunt oefenen om hier beter in te worden. Luister bijvoorbeeld een half uur per dag heel aandachtig naar muziek van professionele pianisten. Kun je herkennen wat zij spelen?

Wanneer je kunt spelen op gehoor is het ook veel makkelijker om te improviseren. Je kunt dan een bestaand lied naspelen en een eigen twist er aan geven door iets van je eigen stijl er doorheen te spelen. Meer hierover kun je lezen in een volgend artikel. Veel mensen denken dat spelen op gehoor niet voor hun is weggelegd. Niet is minder waar: iedereen kan het leren! Het vergt alleen wel extra inzet maar uiteindelijk zal ook jij dit onder de knieën krijgen.

Handpositionering en vingerbeweging

Wanneer je begint met pianolessen zul je in de meeste gevallen beginnen te spelen met je rechterhand. Weet je hoe je deze hand op de juiste manier positioneert? Oefen dan eerst hier een tijd mee voordat je ook je linkerhand erbij plaatst. Doe je dit niet, dan kan het heel ingewikkeld worden met de noten onthouden. Handbewegingen zijn makkelijker te begrijpen als je dit per hand oefent. Heb je door hoe je met je linkerhand speelt? Dan kun je de tweede hand erbij plaatsen. Oefen steeds meer met het spelen van beide handen tegelijk maar vergeet ook niet om net als de rechterhand, alleen de linkerhand te oefenen. Zowel de speelefficiëntie als de coördinatie worden verbetert op het moment dat jij met beide handen piano speelt.

Houd een goed ritme aan

Metronoom beginnende pianistNet als bij drummen het geval is, geldt dit ook bij het pianospel: ritme en tempo. Heb je geen drummer tot je beschikking? Dan is het aan te raden om een metronoom aan te schaffen. Hiermee hoor je toch de tellen van het ritme en weet je wanneer je de toetsen moet aanslaan. Zelfs als je niet zeker weet of de noten en akkoorden precies kloppen is het toch heel belangrijk om het ritme van een nummer goed te oefenen. Als je dit combineert met de gehoortraining zul je ook steeds beter horen hoe het lied moet klinken. Heb je een stabiel ritme te pakken? Dan kun je onhandige fouten verbergen.

Pak het flexibel aan

Het kan zijn dat je net met piano spelen bent begonnen waardoor je nog niet goed weet hoe je het beste je handen kunt neerzetten. Het is voor iedereen belangrijk dat je bij het oefenen niet te veel druk uitoefent op je handen. Je hoeft dus helemaal niet krampachtig te gaan spelen. Ontspan je handen en leg ze voorzichtig zachtjes op de toetsen. Op de toetsen slaan is nergens voor nodig. Dit veroorzaakt namelijk alleen maar een hard en lelijk geluid. Wanneer je hand ontspannen is, is deze flexibeler en dus ook makkelijker te verplaatsen. Daardoor kun je sneller bij de toetsen die verder weg liggen.

Snel door je bladmuziek heen lezen

In de muziekwereld bestaat al eeuwenlang een techniek genaamd “Sight Reading”. Deze techniek is bedoeld zodat jij jouw bladmuziek maar ook andere boeken beter begrijpt. Als het ware lees jij jouw bladmuziek op een snelle manier. Dit werkt net als met leren lezen: je ogen zijn vaak al bij het volgende woord. Met noten lezen doe je precies hetzelfde zodat je op het juiste moment de volgende noot aanslaat. Deze techniek is bedoeld zodat je als muzikant niet je weg kwijtraakt maar altijd een stap vooruit denkt.

Piano sight reading

Niet te snel, wel nauwkeurig

Een valkuil waar je als muzikant heel snel in kunt vallen is dat je de focus verkeerd legt. Het is heel logisch dat je al gauw heel snel wilt gaan spelen. Maar snel spelen klinkt niet altijd mooi. Zeker niet als je de muziek nog niet goed genoeg kent. Hoe meer je oefent, hoe sneller je vanzelf wordt. Wanneer je net begint met pianolessen is het dus belangrijk dat je niet te snel wilt gaan: meestal leer je zelfs meer als je het juist heel langzaam speelt. Let daarentegen juist wel op dat je de muziekstukken heel nauwkeurig aanleert. Natuurlijk mag je fouten maken. Wel is het moeilijker om een verkeerd aangeleerde melodie af te leren dan dat je het gelijk goed leert.

Vind het juiste muziekstuk

Waar op letten beginnende pianistPiano spelen wordt alleen maar leuker als je een muziekstuk uitkiest dat bij jou past. Het juiste muziekstuk kan er namelijk voor zorgen dat jij gemotiveerd bent om piano spelen goed te oefenen. In muziekboeken en op internet zijn verschillende muziekstukken te vinden. Kom je er niet zo goed uit welk stuk je wilt oefenen? Vraag dan advies aan iemand anders die goed is in piano spelen. Mocht je een pianoleraar hebben kun je uiteraard ook altijd hem of haar om advies vragen.

Maak verschillende secties voor het piano spelen

Piano spelen kun je zo eenvoudig en ingewikkeld maken als je zelf wilt. Een manier om het jezelf makkelijker te maken is om de muziek onder te verdelen in meerdere secties. Zo kun je bijvoorbeeld alle octaven, kwinten en tertzen gaan oefenen. Als het om noten gaat kun je alle nootsoorten en pianoklanken gaan oefenen. Zo kun je op zoek gaan naar verschillende liederen met kwartnoten. Lukt het je om dit te spelen? Begin dan ook de achtste noten te oefenen om vervolgens ook de zestiende noten te leren. Door verschillende secties afzonderlijk van elkaar te spelen wordt jouw pianospel er steeds beter op.

Oefen regelmatig

De enige manier om beter te worden in iets is door oefening. Wanneer je regelmatig oefent is het verstandig om te beginnen met 15 minuten basis dingen oefenen. Door dit elke keer te herhalen verleer je niet wat je al geleerd hebt. Daarnaast is het ook gelijk een goede opwarming voor je vingers. Je geeft jezelf dan ook de tijd om even te wennen aan de toetsen en de dingen van de dag echt aan de kant te zetten. Heb je de noten en akkoorden gespeeld? Dan is het tijd om goed het echte muziekstuk erbij te pakken en deze te gaan spelen.

Vorig artikelGoede redenen om piano te leren spelen
Volgend artikel12 Manieren om jouw pianospel te verbeteren