Piano spelen als het avond is

Veel pianisten zijn dit probleem al tegen gekomen: je hebt zin om lekker op je piano te spelen. Na die lange werkdagen kom je heerlijk thuis, zit even relaxed op de bank en hebt dan eindelijk tijd om even los te gaan op de piano. Toch is het al bijna 10 uur en je weet hoe gehorig je huis is en hoe hard de piano speelt. Hoe kun je toch piano spelen als het avond is zonder de buren of je huisgenoten te storen?

Piano spelen in de avond: Gebruik het middelste oefenpedaal

Wanneer je naar de pedalen op een piano kijkt zie je er eigenlijk altijd drie zitten. Je hebt het Sustain pedaal aan de rechterkant, de middelste die meestal gebruikt wordt als oefenpedaal en de linker die een demping geeft aan de klanken. Het middelste oefenpedaal kan een oplossing zijn om toch piano in de avond te spelen. Toch is het niet altijd zo makkelijk aangezien niet elke piano het middelste pedaal als oefenpedaal gebruikt. Naast de oefening kan het ook het Sostenuto-pedaal zijn. Wanneer het pedaal wordt ingedrukt komen er stukken vilt naar beneden. Deze worden geplaatst tussen de hamers en de snaren zodat het directe contact tussen de twee onderbroken wordt. Hierdoor zal de piano zachter klinken.

piano pedalenHet voordeel aan het middelste oefenpedaal is dat je deze niet steeds naar beneden hoeft te drukken. Je hoeft het maar één keer in te drukken en je voet naar links te plaatsen om hem vast te zetten, daarna blijft het pedaal staan en heb je er tot je hem weer terughaalt altijd plezier van. Door het gebruik van het oefenpedaal kun je het geluid van een piano maar liefst voor de helft naar beneden brengen. Het geluid wordt er natuurlijk niet beter op, maar de omgeving zal er wel heel blij mee zijn!

Maak een geluidsdichte studio of isoleer uw kamer

Een kamer isoleren of een geluidsdichte studio creëren is een iets grotere stap om het probleem volledig te verhelpen. De kosten kunnen hiermee ook erg hoog oplopen maar toch kun je ook met een kleine investering veel mogelijk maken. Een piano maakt gebruik van bepaalde frequenties. Wanneer je deze frequenties via absorberende materialen weghaalt zul je het geluid zelf nog steeds goed horen. Toch zullen mensen om je heen hier minder of zelfs niks van ervaren.

Geschikte isolatie voor piano spelen als het avond is

Om een kamer te isoleren voor een piano heb je geluidsabsorberende materialen nodig. Je hebt hier verschillende mogelijkheden voor. Het grootste deel bestaat uit schuimplaten, ook wel geluidsisolatieplaten genoemd. Deze plak je op strategische plekken op de muur om de frequenties van het geluid te stoppen. Je dempt als het ware het geluid. Deze optie zal het grootste hoorbare verschil maken.

Een andere optie die vaak vergeten wordt is geluidsabsorberende matten. Deze matten worden onder een instrument gestopt. Het is namelijk zo dat contactgeluid vaak het grootste probleem is. Een piano staat op de grond. Deze grond voelt de trillingen aan en voert de trillingen door het gehele huis en zo ook naar je buren. Het kan hierdoor zo zijn dat jij denkt dat het geluid niet zo hard staat maar je huisgenoten en je buren het toch zeer hard horen. Dit contactgeluid kun je voorkomen door een speciale dempende mat onder je piano te plaatsen.

Vind je zo’n mat niet heel mooi? Dan kun je er ook voor kiezen om een kleed of vloerbedekking te plaatsen. Dit zal al een groot verschil maken. Om het verschil nog groter te maken kun je onder de vloerbedekking isolatiemateriaal plaatsen voordat het contact maakt met het beton of de vloer. Uiteraard kun je ook als isolatie de speciale dempende mat onder de vloerbedekking leggen.

piano spelen als het avond is

Geluidsdichte studio voor een piano

Wil je het echt groots aanpakken? Dan kun je ervoor kiezen om een geluidsdichte studio te bouwen. Het grootste nadeel hiervan is dat een piano erg zwaar en groot is. Je kunt het dus niet zomaar in een kleine kamer plaatsen en een studio bouwen in de woonkamer is ook niet zo’n goed idee. De kosten van een geluidsdichte studio lopen al snel op in de duizenden euro’s.

Wil je een geluidsdichte studio goed maken? Dan heb je een zwevende vloer nodig. Daarnaast moeten de muren niet gelijk aan elkaar staan maar scheef van elkaar af. Hierdoor is het geheel dus geen vierkant of rechthoek en neemt alles bij elkaar veel extra ruimte in. Elke hoek moet anders zijn om het geluid zo mooi mogelijk te houden: anders krijg je teveel echo en weerkaatsing. Dit geheel goed maken kost veel expertise en geduld. Maar zodra je zo’n studio hebt kun je het ook voor andere instrumenten prachtig gebruiken en gelijk ook jouw pianospel op een professionele manier opnemen. Een studio kan je zo simpel en moeilijk maken als je zelf wilt. Je zult alleen wel zelf de berekeningen er op los moeten laten: een bedrijf vinden die dit voor jou wilt doen is namelijk erg lastig.

Schaf een stiltesysteem voor piano aan

Een iets goedkopere oplossing dan een studio is een stiltesysteem die je zelf monteert op je piano. Gemakkelijk is het niet, het vergt flink wat precisie en geduld. Maar toch werkt het voortreffelijk. Maar hoe werkt het eigenlijk? Als eerste demonteer je je recht openstaande piano. Je haalt hetgeen weg wat nodig is en plaatst daarna sensoren onder de pedalen en de toetsen. Over het algemeen verandert het eerst nog niets totdat je de piano in de stille modus zet. Dan zullen de hamers door de viltrails worden geblokkeerd. Aangezien er sensoren op de rails zitten worden de bewegingen van de hamers gedetecteerd. Dit wordt naar een digitaal systeem gestuurd die dit ontvangt. Vanuit hier kun je boxen of een koptelefoon aansluiten. Zo kun je via de box het volume wijzigen, opnames maken en een opname opnieuw afspelen.

Door dit systeem te installeren wordt jouw instrument dus eigenlijk digitaal. Dit betekent dat je ook andere geluiden kunt gebruiken zoals bijvoorbeeld een orgel. Duur is het wel, afhankelijk van het systeem ben je duizenden euro’s kwijt. Het correct installeren van het systeem is niet makkelijk. Houdt er dus rekening mee dat je lang bezig bent en er een aantal dingen ook fout kunnen gaan. Er zijn bedrijven die bij de verkoop het installeren hebben inbegrepen. Zo weet je zeker dat het goed gedaan wordt.

Investeer in een stille of elektrische piano

Wanneer bovenstaande opties te duur voor jou zijn kun je nadenken over het aanschaffen van een extra piano. Dit instrument kun je dan specifiek gebruiken voor piano spelen als het avond is zodat andere mensen er geen last van hebben. Je hebt verschillende opties. Je kunt kiezen voor een akoestische piano met silent/ stille functie al ingebouwd of je kunt er voor kiezen om een elektrische piano aan te schaffen. Beide werken over het algemeen hetzelfde en zorgen ervoor dat jij lekker op een stille manier piano kan spelen.

Een elektrische piano is een stuk goedkoper dan een stille piano terwijl de ervaring en het geluid niet veel slechter hoeft te zijn. Waar je wel op moet letten bij een elektrische piano is dat de toetsen gewogen zijn. Is dit niet het geval? Dan train je je handen niet op de goede manier waardoor het altijd even wennen zal zijn wanneer je weer op een echte piano speelt. Bij een investering in een piano gaat het er voornamelijk om hoe de toetsen voor jou voelen. Voelen ze goed en vind je het geluid mooi? Dan is dit een goede piano voor jou. Of dit nu een systeem van 100 of 1500 euro is: zolang het bij jou goed past is het voldoende.

Elektrische PianoAl met al zijn er veel keuzes die het toch mogelijk maken om piano te spelen als het avond is. Toch zal het voor iedereen verschillen welke het beste bij de situatie past. Welke mogelijkheid past het beste bij jou en hoe bevallen de veranderingen? Laat het ons weten in de reacties!

Vorig artikelVerschillende muziekstijlen op piano
Volgend artikelDe juiste houding voor piano