Leeftijd Piano spelen

Wil jouw kind heel graag piano leren spelen maar twijfel je over wat de juiste leeftijd daarvoor is? Dan is dit heel begrijpelijk. Toch is er geen juiste leeftijd op piano te spelen. Zolang de jongste kinderen of oudste ouderen interesse tonen en niet ergens in doorslaat kan het een leuke uitdaging zijn. Je bent nooit te oud om te leren. Maar waar moet je op letten als jouw kind op pianoles gaat? Ben je zelf al wat ouder en weet je niet of je nog in staat bent om piano te leren spelen? Lees dan hieronder een aantal tips over wat een goede leeftijd kan zijn om te beginnen met het nemen van pianoles. De piano is namelijk een instrument dat leuk is voor iedereen en gemakkelijk is om te leren.

Piano lessen: tonen kinderen interesse?

Als eerste is het belangrijk om te weten of jouw kind wel of niet graag piano wilt leren spelen. Een kind verplichten om een instrument te laten spelen is namelijk niet leuk. Vaak heeft dit namelijk een averechtse werking. Het kind is niet gemotiveerd om naar de lessen toe te gaan en ziet vaak ook niet het doel hiervan in. Let dus goed op of jouw kind zelf aangeeft of hij of zij piano wilt leren spelen.

Heb je zelf geen piano thuis en is jouw zoon of dochter nog geen 4 jaar, maar zie je wel dat jouw kind geïnteresseerd is in muziek? Vraag dan als ouders af en toe of hij of zij geïnteresseerd is in het beoefenen van de piano. Dit kan jouw kind namelijk motiveren om uit te zoeken of hij of zij het leuk vindt om dit instrument te bespelen. Daarnaast kan een goedkope keyboard ook een prima oplossing zijn om te kijken of het kind dit instrument nog leuk vind.

Leeftijd Piano lessen

Wat een goede startleeftijd is voor kinderen om te beginnen met lessen is verschillend per situatie. Wanneer een kind al jong interesse toont in het spelen van instrumenten, kun je hier als ouder mooi op inspelen. Het kan dus zijn dat jouw zoon of dochter 4 jaar is en klaar is om te beginnen met piano lessen. Omdat muziekles vaak vanaf de leeftijd van 5 jaar wordt gegeven, kan het een idee zijn om als ouder naast je kind te zitten. Op deze manier kun je alvast wat dingen voorspelen en de kinderen na laten spelen. Heeft dit een positief effect? Laat ze dan op 5 jarige leeftijd op muziekles gaan.

Piano leren kindHeeft hij of zij toch nog iets meer tijd nodig voordat pianolessen echt aan bod komen? Help hem of haar dan met het ontwikkelen van hun muzikaliteit totdat je weet dat ze klaar zijn voor het volgen van lessen.

Er wordt gezegd dat kinderen op de leeftijd van 6 jaar zelfstandig piano lessen kunnen volgen. De reden hiervoor is dat het nemen van piano lessen vraagt om discipline. 4x in de week oefenen is dan ook niet overbodig. Integendeel: om goed te kunnen spelen, moet je ontzettend veel oefenen. Want zoals het spreekwoord zegt: oefening baart kunst.

Piano spelen; goed voor de ontwikkeling

Als kinderen al vroeg beginnen met het bespelen van een instrument, ontwikkelen hun hersenen het creatieve gedeelte. Het is zelfs zo dat kinderen die een instrument spelen zich vaak beter kunnen concentreren. Hierdoor zijn hun schoolresultaten vaak beter dan van kinderen die geen instrument spelen. Dit heeft er wellicht ook mee te maken dat hij of zij naast het spelen ook notenschrift en akkoorden leert. Op deze manier worden de hersenen van jouw zoon of dochter namelijk al getraind voordat hij of zij naar school gaat. Daarnaast worden ook de handen en vingers door middel van het bespelen van de toetsen, steeds soepeler en trainen ze gelijk hun gehoor.

Piano spelen voor bejaarden

Wanneer je zelf al iets ouder bent voel je je wellicht wel te oud om nog aan pianolessen te beginnen. Misschien heb jij net dat ene zetje in je rug nodig om verder te komen. Ben je net met pensioen en heb je altijd al piano willen leren, maar is dat om de één of andere reden niet gelukt? Niet getreurd: ook jij bent niet te oud om te leren! Zowel fysiek als mentaal ben je met 65+ nog goed in staat om piano te leren. Met je handen soepel over de toetsen glijden moet dus geen enkel probleem zijn.

Piano leren bejaardeNatuurlijk kan het wel zo zijn dat jouw vingers en handen iets sneller moe worden. Om jouw vingers soepel te houden is het dus aan te raden om regelmatig speciale oefeningen te doen voor de piano. Door dit te doen worden je vingers steeds stabieler en kun je uiteindelijk ook de moeilijke akkoorden spelen. Wel is het belangrijk dat je niet te snel met moeilijke opdrachten begint. Wanneer je dit wel doet kan het er voor zorgen dat je juist gedemotiveerd wordt en niet doorzet om het instrument goed te leren.

Ben je zelf dus al iets ouder en wil je graag piano leren spelen? Houdt onze website dan in de gaten of volg onze online cursus voor meer tips. Een perfecte leeftijd piano is er niet: dus waar wacht je nog op om ook te beginnen?