Goede redenen om piano te leren spelen

Vaak denk je na welk instrument nou echt bij je past. Je zoekt mogelijk zelfs goede redenen om piano te leren spelen. Daarom hebben we hieronder een aantal punten opgenoemd die jou over de streep trekken. Of de piano nou echt een goed instrument voor jou is kunnen wij natuurlijk niet bepalen. Wel kunnen we je helpen om de goede keuze te maken. Misschien heb je ooit heel even op een piano kunnen spelen en wekte dit jouw interesse om het instrument echt goed te gaan leren. Of je vind het geluid van een piano prachtig en het lijkt jou gewoon heel interessant om dit goed te kunnen spelen. Ben je er voor jezelf nog niet helemaal uit of je piano wilt leren spelen? Lees dan gauw dit artikel door en bekijk de redenen om piano te leren. Waarom zou je niet proberen om dit instrument te leren spelen?

Gemakkelijk instrument

Als je nog nooit een instrument hebt bespeeld en nog op zoek bent naar welk instrument bij jou past, kan piano een hele mooie optie zijn. De toetsen van een piano kun je namelijk heel gemakkelijk aanslaan. De basis is daarom ook simpel te leren: ook wanneer je nog niets weet over noten lezen of akkoorden spelen. Je kunt dus gewoon beginnen met spelen om te kijken of je dit echt een leuk instrument vind. Heb je de piano een tijd uitgeprobeerd en wekt het nog steeds je interesse? Dan wordt het tijd om je meer in de theorie van dit instrument te verdiepen. Je hebt hier tijdens het uitproberen van de piano ook al een paar dingen van opgepakt.

Om beter te worden in het piano spelen kun je bijvoorbeeld de toonladder gaan leren. Door dit toe te passen in de muziek die jij speelt kun je het spelen steeds meer uitbreiden. Daarnaast is het instrument ook makkelijk aan te schaffen. Het is dan ook niet zo gek dat veel mensen standaard een piano in huis hebben staan, zelfs wanneer zij hier niet veel mee doen. Veel mensen vinden een piano nou eenmaal mooi in de kamer staan.

Leg je emoties in de muziek

Hoewel het een makkelijk instrument is om te bespelen kun je er toch ontzettend veel diepte uit halen. Het is dus een erg geschikt instrument om je emoties in te leggen. Tegelijkertijd kun je ook verschillende muziekstijlen ontdekken en zelf ontwikkelen. Zijn jouw vingers al wat gewend aan de toetsen? Dan kun je voor je het weet lekker op de piano improviseren. En wat is er nou leuker dan je eigen composities maken?

Goede redenen om piano te leren spelen

Toonladders en stemmen

ToonladderBij een piano is het handig dat je de toonladder op een makkelijke manier kunt onthouden door middel van octaven. Je begint bij een C en slaat de volgende toetsen aan: D E F G A B tot je weer bij de C uitkomt. Als je deze basis informatie weet kun je dit ook toepassen op de andere noten.

Minder stress door pianospel

Wist je al dat het spelen van een instrument er voor zorgt dat je minder stress hebt? Zeker bij het piano spelen is dit het geval. Wanneer je naar muziek luistert of zelf muziek speelt wordt er namelijk een stofje in je hersenen geactiveerd dat er voor zorgt dat jij je beter voelt.  Na een lange werkdag kan het dus heel prettig zijn om even achter de piano te kruipen om heerlijk tot rust te komen. Of leef je uit met het componeren van nieuwe muziekstukken.

Goede hersentraining

Er zijn veel onderzoeken gedaan waaruit is gebleken dat muziek spelen een goede training voor je hersenen is. Mensen die een instrument spelen zijn daarom vaak ook intelligenter dan mensen die dit niet doen. Wil je werken aan een hoger IQ? Dan is het dus zeker aan te raden om te gaan oefenen met piano spelen. Naast het feit dat muziek maken je slimmer maakt, helpt het je ook bij je sociale vaardigheden. Dit is trouwens niet alleen bij volwassenen zo, maar ook bij kinderen is er duidelijk verandering zichtbaar in hun IQ vanaf het moment dat zij muziek gaan spelen.

Wil je er voor zorgen dat je dingen beter kunt onthouden? Dan kun je er voor kiezen om piano te leren spelen. Van muziek maken krijg je namelijk een sterker verbaal geheugen. En wist je al dat het tellen van de ritmes en noten ook een positief effect heeft op de wiskunde vaardigheden? Piano spelen prikkelt jouw creativiteit omdat het een actieve bezigheid is. Je gaat er dus ook creatiever door denken. Daarnaast wordt tijdens het piano spelen de coördinatie tussen je ogen, handen en voeten verbetert.

Plezierige hobby

Naast al het harde werken is het uitermate belangrijk om een leuke hobby te hebben. Vind jij je vreugde in musiceren? Dan kun je door middel van piano spelen veel plezier beleven. Sommige mensen leven namelijk helemaal op, op het moment dat zij beginnen met muziek maken. Wanneer je dit talent ontwikkelt mag je daar ook van genieten.

Piano plezierVind je het leuk om anderen te laten horen hoe jouw stijl van spelen is? Dan is dit ontzettend leuk voor wanneer je bijvoorbeeld bij familie of vrienden bent. Denk bijvoorbeeld aan een verjaardag. Vaak vinden mensen het heel leuk om te luisteren naar hoe jouw pianostijl is. Dus wees niet bescheiden, maar pak je kans om te laten horen wat je tijdens je piano lessen tot nu toe geleerd hebt.

Vorig artikelDe juiste houding voor piano
Volgend artikel10 punten waar je op moet letten als beginnende pianist