12 Manieren om jouw pianospel te verbeteren

Het maakt niet uit of je nog maar net begonnen bent met piano spelen of dat je al jaren de sterren van de hemel speelt; 12 manieren om jouw pianospel te verbeteren kun je in beide gevallen goed gebruiken. Het is namelijk van groot belang dat je er aan werkt om je pianospel te verbeteren. Wees er dus bewust mee bezig om jezelf steeds te blijven ontwikkelen. Wanneer je dit instrument goed beheerst heb je vaak ook meer plezier in het bespelen ervan. Daarnaast word je er op artistiek gebied steeds creatiever door.

Een valkuil voor veel mensen is dat zij denken dat je zoveel mogelijk piano moet spelen om beter te worden. Je verbetert juist je muzikaliteit door niet heel veel te spelen. Juist wanneer je minder stukken speelt kun je je beter daarop richten waardoor je deze paar stukken uiteindelijk heel goed kunt spelen. Vervolgens kun je op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen. Hoe je er voor zorgt dat je vooruitgang boekt op de piano heeft met veel verschillende factoren te maken.

Er zijn ontzettend veel manieren waardoor jij je pianospel kunt verbeteren, maar toch zijn er een aantal die je echt niet over het hoofd mag zien. Met deze 12 manieren weet je zeker dat het gaat lukken om jouw pianospel te verbeteren.

12 Manieren om jouw pianospel te verbeteren: 1. Speel voor publiek

Als pianist kan het ontzettend spannend zijn om voor de eerste keer voor een publiek te moeten spelen. Het kan dus zomaar zijn dat je hier een zetje in de rug bij nodig hebt. Vraag desnoods aan familie of goede vrienden om jou hierin aan te moedigen. Wanneer je voor een klein publiek dat je vertrouwt, durft te spelen, wordt het ook steeds makkelijker om op te treden voor mensen die je helemaal niet kent. Het is vaak een hele stap om aan anderen te laten zien of horen wat je kunt, maar door over je angst heen te stappen zul je groeien in zekerheid.

Wanneer je zoekt naar 12 manieren om jouw pianospel te verbeteren hoort het spelen voor publiek zeker in het rijtje thuis. Speel je steeds vaker voor publiek? Dan zul je zien dat je zelfvertrouwen groeit omdat je steeds opnieuw over je angst heen stapt. Vergeet ook niet om eerlijke feedback. De kans is groot dat je niet altijd te horen krijgt wat je graag wilt horen. Maar als je verder wilt groeien in de muziek en toepast wat familieleden of vrienden tegen jou gezegd hebben, kom je zeker weten steeds een stapje dichterbij het worden van een goede pianist.

2. Jouw piano laten beoordelen

12 Manieren om jouw pianospel te verbeteren Jouw piano laten beoordelenOm een goede pianist te worden moet er natuurlijk wel een mooie klank uit jouw instrument komen. Ben jij in het bezit van een akoestische piano? Dan is het van groot belang dat je jouw piano laat beoordelen door iemand die er verstand van heeft. Laat hiervoor een pianotechnicus aan huis komen. Die kan jouw piano stemmen en als mocht het nodig zijn om de toetsen te smeren, kan hij dit ook voor jou doen. Hierdoor spelen de toetsen niet stroef.

Mocht je dit willen dan kan een technici zelfs de speelstijl van jouw piano aanpassen. Helaas vertellen leraren dit niet altijd aan je, maar een piano heeft onderhoud nodig. Het kan dus zomaar zijn dat je na enkele maanden onderdelen moet laten vervangen. Het is verstandig om jouw piano om de 3 of 4 maanden te laten controleren. Als je dit regelmatig doet ben je er zeker van dat je niet op een valse piano speelt en dat je niet te maken hebt met te veel slijtage.

3. Spelen met je ogen dicht

Nu je het aandurft om te spelen voor publiek is de volgende stap om niet naar je eigen handen te gaan zitten staren. In plaats daarvan kun je er voor kiezen om met ogen dicht te spelen. Door je ogen te sluiten tijdens het bespelen van je instrument kun je helemaal opgaan in een muziekstuk. Deze techniek helpt pianisten vaak om de muziek levendiger voor hunzelf te maken. Zij vinden het dan makkelijker om gevoel in muziek te leggen.

Door niet te gaan staren tijdens het pianospel maak je ook geen krampachtige indruk op het publiek. Voor hen kan het er namelijk heel gespannen uitzien wanneer je speelt als een robot. Door met je ogen dicht te spelen kun je ook heel goed oefenen om op gehoor te spelen. Wanneer je het een tijdje oefent om met je ogen dicht te spelen zul je merken dat je je steeds makkelijker kunt ontspannen.

12 Manieren om jouw pianospel te verbeteren: 4. Verschillende leraren

Om jouw pianospel te verbeteren is het soms noodzakelijk om van leraar te wisselen. Misschien krijg je al jaren les van dezelfde leraar en merk je dat je er eigenlijk niets nieuws meer leert. Dit is natuurlijk ontzettend vervelend want je gaat naar les om uitgedaagd te worden en jezelf te kunnen verbeteren. Wanneer je merkt dat je niet meer verder groeit als pianist, is het dus tijd om een nieuwe leraar te zoeken. Geen enkele leraar is hetzelfde. Het kan dus zomaar zijn dat je bij een andere pianoleraar dingen leert die je nog niet wist waardoor je nieuwe inspiratie krijgt. Het is dus zeker de moeite waard om deze tip eens te overwegen. Zijn er niet veel mensen bij jou in de buurt die pianoles geven? Raadpleeg dan het internet voor het verbeteren van piano technieken.

5. Jezelf opnemen

Voor veel mensen zal deze tip wat ongemakkelijk klinken. Niet iedereen houdt ervan om zichzelf op te nemen om het vervolgens terug te luisteren. Toch is dit wel één van de belangrijkste technieken om beter te worden in het piano spelen. Tijdens het piano spelen zul je niet alles precies horen zoals jouw leraar of jouw publiek het hoort.

Jezelf opnemenNeem daarom eens op wat jij tijdens je oefenen precies aan het spelen bent. Luister de opnames aandachtig terug na het oefenen. Door dit te doen kom je er namelijk achter op welk gebied je verbetering nodig hebt. Waar hoor je fouten? Wat kun je de volgende keer beter spelen? Pas deze techniek niet één keer maar meerdere malen toe zodat het een gewoonte wordt. Zo kun je jezelf goed reflecteren en leer je ook om jezelf feedback te geven.

6. Maak gebruik van een oefenschema

Piano spelen vergt structuur. Om die reden kan het helpen om te werken met een oefenschema. Doe je dit niet? Dan bestaat de kans dat je het overzicht in je agenda kwijtraakt. Zeker wanneer je naast het piano spelen ook nog een studie volgt kan het veel van je vragen om echt de tijd te nemen om te oefenen voor pianoles. Zorg er voor dat je meerdere dagen in de week een moment neemt om te oefenen. Vaak wordt er geadviseerd om hier elke dag een moment voor te nemen. Toch kan het goed zijn om niet iedere dag piano te oefenen, maar je oefensessie te verdelen over de week. Hierdoor houdt je het piano spelen leuk en voorkom je ook dat je er op uit gekeken raakt of dat het te veel voor je wordt.

Wanneer je te werk gaat met een oefenschema kun je er voor kiezen om de ene dag bijvoorbeeld toonladders te oefenen en een lied voor pianoles. De tweede dag ga je bezig met de hulplijnen op een notenbalk en andere theoriestukken. Een derde dag richt je je op zithouding, hoe je je vingers neerzet en improviserend spelen. Maak een planning en zet er een tijdsbestek in zodat je duidelijk hebt hoelang je per onderdeel wilt oefenen.

7. Speel verschillende genres

Speel verschillende genresDoor niet alleen maar klassieke piano te spelen, maar ook stijlen zoals Gospel, Jazz en Pop word jij een steeds betere pianist. Niet alleen maakt dit de pianolessen leuker, maar ook interessanter. Iedere muziekstijl heeft namelijk andere tempo’s en dus ook andere maten. Dit vind je terug op de notenbalk. Het is ontzettend leerzaam om van verschillende stijlen de bladmuziek eens naast elkaar te leggen. Je zult dan de verschillen tussen muziekstijlen heel duidelijk op papier zien.

Door verschillende genres te spelen zorg je er ook voor dat je nieuwe inspiratie opdoet. Ritmisch wordt je heel goed en het is een hele goede training voor hersenen om melodieën te herkennen. Het spelen van verschillende stijlen heeft dus veel voordelen voor pianisten en levert je ook veelzijdigheid op.

12 Manieren om jouw pianospel te verbeteren: 8. Neem afleidingen weg

Vroeger waren mensen veel minder snel afgeleid maar tegenwoordig gebeurt er zoveel om je heen waardoor je afgeleid kunt worden. Denk maar eens aan de mailtjes en appjes die je krijgt. Je smartphone of tablet kan een grote afleiding voor je zijn. Maar ook een radio of tv kan heel storend zijn op het moment dat jij je wilt focussen op het piano spelen. Zorg er daarom voor dat je al deze apparaten uitgeschakeld hebt staan zodat jij je goed kunt concentreren. Alleen door de afleidingen weg te halen zul je beter worden in het pianospel omdat je zo zeker weet dat jij er alles aan doet om je concentratie niet te onderbreken.

9. Geef jezelf een schouderklopje

Piano spelen ziet er voor de buitenwereld meestal heel gemakkelijk uit. Om die reden zal ook niet iedereen begrijpen hoeveel verschillende aspecten erbij komen kijken. Piano spelen is zeker niet eenvoudig. Wanneer je piano speelt is het namelijk niet alleen maar wat toetsen indrukken. Het gaat er ook om dat je de noten en muziek er achter snapt. Geef jezelf dus ook zo nu en dan eens een schouderklopje voor alle moeite die je in het piano leren steekt. Door dit elke keer te doen nadat je er iets moeilijks bij hebt geleerd, neem je echt de tijd om je prestaties te vieren. Het is heel belangrijk om jouw overwinningen niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Je hoeft niet hoogmoedig te worden, maar trots zijn op jezelf is niets mis mee.

10. Zorg voor plezier tijdens het oefenen

Wanneer je pianolessen volgt bij een leraar weet je vaak niet hoe en les is ingedeeld. Wel kun je zelf bepalen hoe jij je oefentijd besteed. Je kunt het piano oefenen dus leuker maken door even weg te gaan van je piano en een spelletje te doen. Hoe onlogisch het misschien ook klinkt, toch gaat dit jou helpen om beter te worden in piano spelen. Spelenderwijs leert men vaak het beste en dat is echt niet alleen het geval voor kinderen. Je kunt op de computer of door middel van verschillende Apps bijvoorbeeld beter worden in ritmes en gehoortraining. Je kunt je pianospel verbeteren maar zonder plezier is dat natuurlijk niet voldoende.

Zorg voor plezier tijdens het oefenenDoor het spelen van muzikale spelletjes kun je ook leren om de notenbalk beter te begrijpen. Dit wijst je ook gelijk weer op de pianotheorie. Zo heb je twee vliegen in één klap! Door af en toe eens een spelletje te spelen dat te maken heeft met het pianospel, kun je ook weer nieuwe inspiratie opdoen. Naast je normale oefentijden kan het spelen van een spel jou opnieuw motiveren om door te zetten met piano spelen. Zeker wanneer je het even niet ziet zitten is dit een hele goede manier om het plezier voor het spelen weer terug te krijgen.

12 Manieren om jouw pianospel te verbeteren: 11. Kies voor gehoorbescherming

De piano is over het algemeen een luid instrument. Speel je veel piano? Dan is het verstandig om te kiezen voor gehoorbescherming en dus oordoppen aan te schaffen. Want je wilt natuurlijk geen gehoorschade oplopen. Door gehoorbescherming te dragen kun je toch de muziek goed horen terwijl de decibellen van de piano minder hard je oren binnenkomen. Als je langdurig wilt genieten van een goed gehoor is het dus eigenlijk onmisbaar om goede oordoppen te gebruiken. Doe goed onderzoek naar welke geschikt zijn voor het spelen van muziek zodat je niet het probleem creëert dat je door het gebruik van oordoppen je piano helemaal niet meer hoort. Dat is uiteraard ook niet wat je wilt.

12. Breng een bezoek aan een pianoconcert

Breng een bezoek aan een pianoconcertTen slotte leer je ook van het kijken en luisteren naar anderen. Daarom is het zeker een goed idee om eens een bezoek te brengen aan een pianoconcert. Je kunt op het internet vele inspirerende pianisten opzoeken. Dit is een heel goed idee als je beter wilt worden in piano spelen. Toch is het weer een hele andere belevenis wanneer je zelf een bezoek brengt aan een pianoconcert. Je kunt namelijk ontzettend veel leren van de optredens van professionele artiesten. Daarnaast is een concert ook gelijk een goed voorbeeld van hoe je je professioneel opstelt en krijg je een beetje een idee van wat er allemaal bij komt kijken.

Houd je niet van klassiek? Dan kun je er ook voor kiezen om een concert bij te wonen met pop of jazzmuziek. Het gaat er om dat jij leert van de artiesten. Daarna kun je proberen om het op jouw eigen stijl toe te passen.

Vorig artikel10 punten waar je op moet letten als beginnende pianist