Keyboard, vleugel of piano

Waarschijnlijk sta je op het punt om met Piano lessen te beginnen of zit je al een tijdje op les. Dan is nu echt de tijd aangebroken om een bijpassend instrument voor thuis aan te schaffen. Op deze manier kun je namelijk het beste oefenen voordat je alweer de volgende les hebt. Maar wat is nou eigenlijk het handigste? Wil je voor een keyboard gaan of een piano? En wat is het verschil tussen een piano en een vleugel? Waar moet je als beginnende piano speler op letten bij de aankoop van je instrument? Elk instrument voldoet aan andere eisen en ze hebben allemaal andere mogelijkheden. Dit maakt de keus soms zo lastig dat je er zelf niet meer uitkomt. Door dit artikel heen willen wij jou tips en advies geven waar je op kunt letten bij jouw aankoop.

Beginnen met een keyboard

Het moment dat je begint met piano leren kun je er voor kiezen om voor een keyboard of synthesizer te gaan. Bij een keyboard zitten namelijk de toetsen op dezelfde plek. Daarnaast kan het een zeer geschikte optie zijn wanneer je niet heel veel ruimte in huis hebt. Op deze manier kun je toch lekker muzikaal bezig zijn zonder jezelf te beperken. Over het algemeen is het geluid van een vleugel vaak beter maar tegelijk is deze kwaliteit ook ontzettend duur. Op zo’n moment kan een keyboard de uitkomst bieden die je nodig hebt. Je kunt altijd op een keyboard beginnen met piano leren en op een later moment, wanneer je meer geld ervoor hebt, een goede piano of vleugel aanschaffen. Daarnaast kun je met een goedkope midi keyboard en goede software vaak nog een beter geluid creëren dan een echte piano.

Voordelen KeyboardWaar moet je rekening mee houden bij een keyboard?

Bij de aanschaf van een keyboard of synthesizer zijn er uiteraard een aantal punten waar je op moet letten. Denk bijvoorbeeld aan de aanslaggevoeligheid. Dit heeft te maken met hoe hard of hoe zacht je een toets op de piano aanslaat. Vaak ontbreekt dit onderdeel bij keyboards, waardoor de toetsen lichter zijn dan bij een piano. Je zult dan ook merken dat er bijna geen weerstand is wanneer je de toetsen indrukt.

Sommige keyboards hebben juist wel de zogenaamde gewogen toetsen waardoor het gevoel van aanslaan hetzelfde is. Wil je graag dat jouw keyboard wel aanslaggevoeligheid heeft? Let daar dan goed op bij je aankoop. Mocht je het geld niet hebben om dit aan te schaffen wees dan gerust. Ook met een keyboard die dit niet heeft kun je prima dit instrument leren. Het zal alleen wel even wennen zijn wanneer je wel op een echte piano speelt.

Sommige keyboards lijken zoveel op een piano dat je bijna zou denken dat je een piano aanschaft. Om echt te weten hoe het instrument speelt, kun je het beste bij een speciaalzaak langs gaan om dit te testen. Zo kun je ook het geluid van elk instrument horen om van daaruit de juiste keuze te maken. Hoe dan ook is een keyboard een prima basis voor het leren van piano spelen. Daarnaast is het stemmen van een keyboard niet nodig wat veel voordelen met zich meebrengt. Bij een piano is dit uiteraard wel het geval.

Voordelen van een keyboard

Het leuke aan een keyboard is dat je naast het normale piano spelen ook de mogelijkheid hebt om bijvoorbeeld met een ingebouwde metronoom mee te spelen. Dit is heel handig wanneer je samen met anderen speelt of zelf een lied goed in de maat wilt leren spelen. Vaak heb je bij keyboards ook de optie om mee te spelen met een begeleidingsprogramma of te spelen met een compleet ander soort instrument. Ook wanneer je liever geen geluidsoverlast wilt veroorzaken is het kopen van een keyboard een goede optie. Je kunt dit instrument namelijk prima bespelen met een koptelefoon op en hebt daarnaast de mogelijkheid om het geluid harder of zachter te zetten.

Vergeet het sustain pedaal niet

Nog een belangrijk onderdeel dat je niet mag vergeten bij het aanschaffen van een keyboard is het sustain pedaal. Zoals je misschien wel weet heeft een piano vaak twee of drie voetpedalen. Bij een keyboard heb je in ieder geval het sustain pedaal nodig, omdat deze veel terug komt tijden het piano leren. Met het sustain pedaal kun je namelijk tonen door laten klinken zodat wanneer jij je vingers van de toetsen afhaalt je nog steeds het geluid hoort.

Wist je al dat sommige keyboards alleen op batterijen werken? Het is dus aan te raden om een keyboard aan te schaffen die op het stopcontact aangesloten kan worden. Batterijen brengen vaak problemen met zich mee. Vandaar dat een adapter aansluiting een betere oplossing is. Uiteraard zijn batterijen bij een keyboard voor vakantie wel weer handig.

Accessoires voor het keyboard

Af en toe heb je het geluk dat er al een sustain pedaal bij het keyboard zit dat je graag wilt kopen. Toch komt het ook vaak genoeg voor dat je dit onderdeel los bij je instrument moet aanschaffen. Doe dus van tevoren goed onderzoek naar welk sustain pedaal geschikt is voor het keyboard dat jij in gedachten hebt. Vraag vervolgens in de winkel of je deze mag testen want dan voel je gelijk of je voet lekker met het pedaal werkt.

Een onderdeel waar je als beginnende pianist waarschijnlijk niet snel aan denkt is een lessenaar. Hier kun je je bladmuziek opzetten zodat je tijdens het spelen kan lezen wat je moet spelen. Ook dit zit soms al bij de prijs inbegrepen, soms is het zelfs een onderdeel van het instrument. Ga hier alleen niet van uit aangezien dit niet altijd het geval is.

Piano of een vleugel?

Er is niets mis met het kiezen van een keyboard. Er zijn namelijk genoeg merken te vinden die een prachtig geluid voortbrengen. Maar wanneer je genoeg geld hebt voor het kopen van een akoestische piano, ga je waarschijnlijk liever voor die optie. Natuurlijk kun je dan ook kiezen voor een prachtige vleugel wanneer je hier de ruimte voor hebt. Zo’n akoestisch instrument beschikt over een bijzonder mechaniek. Hiermee wordt bepaald hoe je de klank speelt. Sla jij de toetsen aan met een harde, zachte, schelle of toch ronde klank? Je hebt zelf de controle erover. Wanneer je dit tijdens de piano lessen goed leert te beheersen, kun je de tonen uiteindelijk mooi als geheel laten zingen.

Vleugel of piano

De aanschaf van een piano of vleugel

Eén van de dingen waar je op moet letten bij een piano of vleugel is dat deze regelmatig gestemd moet worden. Doe je dit niet? Dan heb je natuurlijk geen mooie klanken en dat geeft ergernissen. Je gaat immers voor het ultieme piano geluid! Zoals eigenlijk voor elk instrument geldt, is onderhoud dus heel belangrijk.

Of jouw instrument snel vals wordt heeft te maken met de temperatuur en of het heel vochtig is in de ruimte waar de vleugel of piano staat. Laat je piano of vleugel minstens één keer in het jaar stemmen, het mooiste zal zijn als het je twee keer in het jaar lukt om dit te laten doen. Bij de aanschaf van een akoestische vleugel of piano is het dus aan te raden om samen met een kenner naar de winkel toe te gaan. Hij of zij heeft vaak beter zicht op waar je precies op moet letten bij een aankoop. Bekijk in de winkel niet alleen het instrument, maar test het ook uit. Alleen op die manier kom erachter of dit de piano of vleugel is die bij jou past.

De prijzen van deze instrumenten kunnen erg verschillen. Zo is een piano of vleugel ouder dan 30 jaar vaak stukken goedkoper dan de nieuwere versies. Dit klinkt voordelig, maar toch moet je goed op het stemblok letten. Deze is namelijk na velen keren stemmen wel meer versleten. Deze slijtage komt door de hamers die bij elke stembeurt opnieuw aangeslagen worden. Daarom is het niet altijd aan te raden om een piano of vleugel aan te schaffen die al jarenlang intensief is gebruikt. Tenzij je te maken hebt met een bekend merk of een handgemaakte piano die van topkwaliteit is.

Voordelen van een nieuwe piano of vleugel

Aanschaf vleugel of pianoHoewel een nieuwe piano vaak wel iets duurder is dan een tweedehands, heeft het ook voordelen. Een voorbeeld hiervan is dat de piano zich geheel kan vormen naar jouw manier van spelen. Vind je het toch een beetje te duur om een gloednieuwe piano in één keer te betalen? Dan kun je gebruikmaken van leasen. Op deze manier kun je snel beginnen met piano spelen, ook als je niet direct het gehele bedrag bij elkaar hebt. Je moet alleen niet vergeten om het instrument later af te betalen.

Geeft een piano of een vleugel meer geluidsoverlast?

Je zou verwachten dat een vleugel meer geluidsoverlast geeft dan een piano. Niets is minder waar! Een piano geeft vaak meer geluidsoverlast dan een vleugel en kan dus een stuk vervelender zijn voor je buren. Dit heeft te maken met contactgeluid dat via de vloer en de muur gaat. Toch zijn er wel manieren om de overlast te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld geluiddempende schoteltjes onder je vleugel of piano plaatsen.

Daarnaast is het gebruikelijk dat het middelste pedaal op de piano een studiepedaal is. Dit wil zeggen dat er een stuk vilt wordt geschoven tussen de snaren en de hamers. Ook is er de mogelijkheid om dit pedaal als enige van de drie pedalen te vergrendelen. Door dit toe te passen krijgt jouw piano een zachtere en ook mooiere klank. Het studiepedaal wordt namelijk op zo’n manier ingetrapt dat de toetsaanslagen ontzettend gedempt worden. Dit is dus een hele goede manier om minder overlast te bezorgen en toch lekker piano te spelen.

Wist je dat het ook mogelijk is om van je piano een Silent piano te laten maken? Dit klinkt wat saai, maar dit systeem is bedacht om in je piano te laten bouwen. Op die manier kun je met koptelefoon op spelen en hoort je omgeving alleen het geluid van slaan op de toetsen. Je piano krijgt hierdoor een digitaal geluid. Als je niet vrijuit op je piano kunt spelen zonder voor te veel geluidsoverlast te zorgen, kun je beter kiezen voor een digitale variant. Meestal heeft dit niet het akoestische geluid zoals je dat van een vleugel of piano gewend bent. Toch kun je op deze manier wel zonder koptelefoon spelen op een akoestische manier.

Liever een vleugel dan een piano?

Een vleugel ziet er natuurlijk heel elegant uit. Naast dat het instrument groter gebouwd is dan een piano, zit er ook verschil in het mechaniek. Bij een vleugel liggen de hamers tegen de snaren aan en bij piano’s staan ze. Hamers zijn stokjes met daarop kopjes. Door dit mechaniek kun je sneller achter elkaar toetsen aanslaan.

Misschien denk je dat er niet veel verschil zit tussen het mechaniek van een piano en een vleugel. Toch is het verschil wel zo groot dat je het beste een vleugel kunt aanschaffen wanneer je concertpianist wilt worden. Dit heeft er mee te maken dat een vleugel een vollere klank heeft dan een piano. Dit kun je vooral horen op het moment dat de klep van de vleugel geopend is. Daarnaast spelen de omvang van de zangbodem en de lengte van de snaren ook een grote rol in het verschil. Voor een beginner maakt het uiteraard nog niet uit, dan kun je gewoon een piano kiezen totdat je wat beter leert spelen.

Digitale piano of vleugel

Wist je dat er ook digitale piano’s en vleugels bestaan? Zolals vele andere instrumenten kunnen ook de piano en de vleugel niet achterblijven als het gaat om digitale instrumenten. Daarom is er tegenwoordig ook genoeg keus in digitale piano’s en vleugels. Bij de meeste varianten kun je verwachten dat het aanslaggevoelige toetsen zijn. Toch mag je hier niet standaard vanuit gaan. Om er zeker van te zijn dat dit zo is, moet je dit voor jezelf even goed controleren.

Digitale pianoHoewel een digitale piano nagemaakt is van een akoestische piano, zijn er zeker een aantal piano’s die ontzettend mooi klinken. Dit komt ook omdat het geluid wat je hoort van een echte piano afkomt die in een studio opgenomen is. Het hangt natuurlijk van jouw eigen smaak en stijl af wat jij mooi vind klinken, maar qua kwaliteit zijn de digitale piano’s een goede nabootsing van de akoestische versie. Zo bestaan er bijvoorbeeld ook digitale piano’s en vleugels die beschikken over een echt mechaniek. Deze instrumenten zijn zo goed nagemaakt dat ze moeilijk van de akoestische varianten te onderscheiden zijn. Het voordeel bij deze digitale instrumenten is natuurlijk dat je kunt spelen met een koptelefoon op.

Waar let je op bij de aanschaf?

Eén van de punten die belangrijk zijn om op te letten is of de digitale piano of vleugel wel beschikt over (goede) speakers. Het is namelijk niet altijd zo dat digitale piano’s ingebouwde speakers hebben. Mocht dit niet het geval zijn, is het noodzakelijk om er losse speakers bij te kopen. Bij digitale piano’s en vleugels is er vaak sprake van andere speakers. Het kan zijn dat het toetsenbord van een digitale vleugel een betere kwaliteit heeft dan een akoestische vleugel. Vandaar dat het goed is om zowel in de hoogte als in de laagte op verschillende manieren de toets in te drukken. Voelt je verschil in de hoogte of laagte? Dan is dit niet een goede aankoop. Voelt het stroef of moet je teveel moeite doen? Ook dan is het verstandig om naar een andere optie te kijken.

Een groot voordeel van een digitale vleugel of piano is dat je deze niet hoeft te stemmen. Het instrument is namelijk altijd goed gestemd. Hoewel de prijzen vaak ver boven de duizend euro uitkomen, is de aanschaf ervan wel het overwegen waard. Ook hier geldt dat het verplicht is om een sustain pedaal aan te schaffen als deze er niet wordt bijgeleverd. Voor je bladmuziek is een lessenaar ook niet verkeerd maar meestal is deze hier wel bij inbegrepen.

Neem geen optie die niet bij je past

Het kan zijn dat jij vroeger bent opgegroeid met een orgel. Vond je dit geluid zo prachtig dat je zelf ook graag een orgel in huis wilt? Dan lijkt het logisch om dit gewoon te doen. Hoewel dit instrument vaak over meer dan één toetsenbord beschikt, is het om diezelfde reden geen geschikte optie bij piano leren spelen. Dit komt niet alleen door de meerdere toetsenborden, maar ook doordat een orgel geen verschil laat horen bij het aanslaan van een toets. De toetsen hebben dus geen volume en worden nooit harder of zachter bij het aanslaan.

Daarnaast heeft het orgel natuurlijk wel een soortgelijke uitstraling als een piano. De tonen zitten op dezelfde plek als bij een piano en een orgel is ook in het bezit van voetpedalen. Toch werken deze heel anders dan bij een piano. Theoretisch is het wel mogelijk om een aantal basis dingen van piano spelen op een orgel te leren. Het is alleen niet ideaal wanneer je echt een goede pianist wilt worden. Om die reden wordt het aanschaffen van een orgel voor iemand die piano leert, eerder afgeraden dan aangeraden.