De juiste houding voor piano

Piano spelen is meer dan alleen wat toetsen indrukken en versteld staan van wat voor geluid er uit het instrument komt. Naast de muziektheorie zoals bladmuziek en verschillende soorten muzieknoten is er nog veel meer te leren bij het pianospel. Het is namelijk van groot belang dat ook de juiste houding van zowel je handen als je voeten goed is. Zit je rechtop genoeg of zit jij vaak nog ingezakt achter de piano? Door onderstaand advies op te volgen kun jij het piano spelen voor jezelf leuker en relaxter maken.

Ga zitten en leunen voor de juiste houding

Wanneer kinderen piano spelen komt het vaak voor dat zij zich op de pianokruk verschuiven. Het is goed dat kinderen zoveel energie en enthousiasme hebben om ergens aan te beginnen. Zeker als het gaat om het leren van een instrument is het goed om dit als volwassene aan te moedigen. Let er ook op dat de energie die zij hebben goed benut wordt. Leer hen daarom aan, hoe moeilijk het ook is, om stil te zitten op de pianokruk. Mocht het nodig zijn, laat hen dan ook een beetje voorover leunen.

Kind pianoWanneer je zelf al wat ouder bent is het verstandig om in het midden te gaan zitten. Hierdoor kun je makkelijker bij de toetsen en kun je je gelijk ook beter concentreren bij het spelen. Afhankelijk van of je hoog of laag speelt, kun je iets meer aan één van de kanten gaan zitten. Speel je dus een hele tijd hoge noten, ga dan aan de rechterkant zitten. Speel je juist lage noten? Dan kun je het beste links op de pianokruk gaan zitten. Speel je zowel hoge als lage noten? Kies er dan voor om in het midden te gaan zitten en leun een beetje naar voren toe zodat je gemakkelijk bij alle toetsen kunt. Een voetsteun kan dienen als hulpmiddel zodat je de juiste balans vind op het moment dat je je voeten afzet en naar de piano toe leunt.

Maak gebruik van een voetsteun

Voetsteun pianoVoor kinderen kan een piano erg groot zijn waardoor ze nog niet zo makkelijk overal bij kunnen. Hierdoor schuiven ze vaak te dicht naar de piano toe. Op die manier leren zij zichzelf een verkeerde houding aan. Een voetensteun of een krat is dus geen overbodige luxe. Je kunt het probleem zelfs oplossen door wat boeken op te stapelen en deze onder de voeten van het kind te plaatsen. Het is veel beter dat hun voeten niet bungelen maar dat deze ergens op kunnen rusten. Zo hebben zij een comfortabele houding tijdens het piano spelen.

Wanneer je als volwassene niet precies weet waar je je voeten goed kunt plaatsen, kun je zelf ook een voetensteun aanschaffen. Hierdoor houdt je ook gelijk het postuur van je voeten goed. Uiteraard hou je de rechtervoet wel altijd op het sustain pedaal zodat je de klanken goed kan laten weerklinken. De linkervoet kan dan heerlijk rusten op de voetensteun. Soms klinkt dit wat overdreven maar doet dit ontzettend veel met je houden waardoor je meer ontspannen kunt gaan spelen.

Vind de juiste positie voor je vingers

Nu je weet hoe je op de piano kruk gaat zitten met eventueel een voetensteun erbij is het tijd voor de volgende stap. Om te spelen moet je uiteraard weten hoe je je vingers neerzet. Vaak zie je mensen waarvoor de piano een nieuw instrument is met gestrekte vingers spelen. Dit is echter niet de bedoeling omdat je zo niet ontspannen de toetsen kunt aanslaan. Het is eerder heel krampachtig waardoor het een gespannen beeld geeft.

Maar hoe moet je je handen dan wel neerzetten? Een simpele manier om de juiste vinger setting te vinden is door je hand heel ontspannen op je knie te leggen. Til vervolgens je hand in die positie op en zet je vingers op de piano. Je bent nu bijna klaar om piano te spelen. Wat je ook kunt proberen is om beide handen tegen elkaar te houden op de manier alsof je heel voorzichtig een kuikentje vasthoudt. Je hoeft nu alleen je handpalmen naar beneden te draaien en je hebt de juiste houding voor je vingers gevonden.

Let ook op je duimen

Je weet hoe je je handen op de juiste manier voorzichtig op de piano zet. Let hierbij ook op je duimen. Hierboven heb je kunnen lezen dat je jouw vingers gebogen op de toetsen neerzet. Maar wist je al dat je je duimen het beste juist niet gebogen kunt neerzetten? Houd deze recht maar wel ontspannen. Heb je je hand neergezet op de toetsen? Laat dan je duim naar beneden vallen. Als het goed is raken nu alleen de zijkanten van je duimen de pianotoetsen.

De juiste houding voor piano: vergeet je pink niet

Hoewel je de spieren in je pink niet hoeft te trainen is het wel een hele belangrijke vinger. Helaas wordt deze nog best vaak vergeten. Daardoor legt men deze vinger vaak plat op de toets in plaats van gebogen. Als je goed wilt worden in piano spelen is het heel belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Wanneer je hier geen aandacht aan besteed stort jouw handpositie als het ware helemaal in. De zwakste schakel bepaalt namelijk het spel dat je als team speelt. Door niet te oefenen krijg je geen behendigheid in je pink en leert deze vinger ook niet om afzonderlijk van de andere vingers te spelen. De pink is dus zeker van belang.

Houd ook deze vinger, net als de rest krom en laat alleen de punt van je pink de toets raken. Zorg er bij het buigen van de vinger wel voor dat je dit niet te krampachtig doet. Spelen met een gespannen pink is namelijk niet prettig en gaat in tegen wat je wilt bereiken. Het is juist de bedoeling dat je een comfortabele speelhouding vind.

Vergeet je pink niet

Sterke vingers

De meeste mensen die beginnen met piano spelen hebben lange vingers. Dit kan heel handig zijn. Ondertussen weet je hoe je je vingers het beste op de pianotoetsen kunt plaatsen en dat je je duim maar beter niet kunt buigen. Toch is het belangrijk om regelmatig je vingers te trainen. Tijdens het spelen kun je er mee te maken krijgen dat een uiteinde van je vinger de verkeerde richting op knikt. Je vingergewrichten moeten niet naar binnen, maar naar buiten buigen.

Plaats je handen op een vlakke ondergrond in een gebogen vingerpositie. Hiermee oefen je om je gewrichten sterk te houden. Druk met de wijsvinger van de andere hand het uiteinde voorzichtig in totdat je merkt dat deze naar binnen knikt. Zodra je doorhebt hoe je dit doet is het de bedoeling dat je deze oefening herhaalt. Bied deze keer weerstand zodat je vinger gebogen blijft. Er zitten kleine spieren in je vingers. Wees hier dus voorzichtig mee door niet te veel druk op je handen te zetten.

Je kunt deze oefening het beste met je wijsvinger, middelvinger en ringvinger doen. De duim is meestal al sterk genoeg maar kan uiteraard wel meegenomen worden. De pink heeft wat extra aandacht nodig aangezien dit de zwakste vinger is. Je kunt deze dan ook wat vaker tijdens een sessie trainen dan de andere vingers. Door deze oefening regelmatig te doen gaan je vinger er aan wennen om een gebogen houding aan te nemen. Dit is dus een goede oefening om beter te worden in het piano spelen.

Soepele Polsen

Soepele polsenBij piano spelen is het niet alleen belangrijk dat de gewrichten in je vingers goed getraind zijn. Ook de gewrichten in je polsen moeten soepel zijn. Door piano te spelen met polsen die soepel en flexibel zijn wordt het gewicht niet allemaal op de polsen gelegd. Het helpt juist bij het gewicht verdelen omdat dit van je arm naar je vingers wordt overgedragen. Terwijl je gebogen vingers al boven de toetsen hangen laat je je pols gewoon ontspannen en zacht op de toetsen vallen. In een notendop is dat wat je doet bij piano spelen. Om je voor te bereiden op de volgende slag laat je je pols zachtjes terugspringen. Als jouw pols ontspannen is weet je zeker dat je lekker piano kunt spelen.

De juiste houding van je arm op de piano

Heb je door hoe je je pols en vingers op de juiste manier plaatst? Dan is het belangrijk om ook op de juiste houding van je arm te letten. Dit wil zeggen dat je pink, pols en elleboog in een rechte lijn liggen. Dit doe je door je pols iets rechter te houden. Draai vervolgens je handen naar elkaar toe. Je polsen moeten niet vergrendeld worden. Op die manier krijg je namelijk juist spanning wat weer nadelig is op het pianospel.

Zwaartekracht

Zoals je ondertussen hebt kunnen lezen gebruik je bij piano spelen dus niet alleen je vingers. Het hele gewicht van je arm wordt gebruikt. Om dit op de juiste manier toe te passen schuif je de pianokruk een beetje naar achteren toe. Vervolgens doe je net alsof je een toetsenbord voor je hebt liggen terwijl je je arm in de lucht laat hangen. Nu laat je je arm op je schoot vallen. De bedoeling van deze oefening is dat je het gewicht voelt van je eigen arm terwijl deze ontspannen is.

Vaak wordt ook het voorbeeld gebruikt van een marionet omdat deze met een paar draden omhoog gehouden wordt. Stel je nu eens voor dat je zelf die pop bent. Zodra de draden doorgeknipt worden vallen je armen zwaar naar beneden. Er is namelijk geen sprake van weerstand. Nadat je deze oefening hebt uitgevoerd schuif je de pianokruk weer voor de toetsen van de piano. Laat je hand nu op dezelfde manier, maar wel zachtjes op de piano vallen.

Een rechte zithouding

Stel je nogmaals de marionet voor en ga zo recht mogelijk op je pianokruk zitten. Houd je hoofd recht en denk je in dat er een touwtje in je hoofd is geplaatst waarmee je zo getrokken wordt dat je recht blijft zitten. Deze oefening helpt om jezelf een rechte houding aan te leren waar zowel het hoofd als de nek en rug gelijk goed staan. Een goede en juiste houding voor piano is namelijk niet alleen voor je handen en armen belangrijk, maar voor je hele lichaam.

De juiste houding voor het piano spelen

Nu je geleerd hebt om een goede houding aan te nemen is het belangrijk om hier consequent mee aan de slag te gaan. Vaak ben je er even tijdelijk mee bezig en vergeet je daarna weer waar je mee bezig was. Een goede houding is één van de meest cruciale dingen om een piano goed te kunnen spelen. Door een slechte houding aan te leren zal je pianospel al snel minder mooi klinken. Een goed punt dus om rekening mee te houden en veel aandacht aan te besteden! Een juiste houding voor piano aanleren is echt tijd investeren die je later dubbel en dwars terugverdiend.

Vorig artikelPiano spelen als het avond is
Volgend artikelGoede redenen om piano te leren spelen