Pianoles of keyboardles

Er zijn vele muziekinstrumenten en er komen ook steeds meer nieuwe bij. Het voordeel hiervan is dat er diversiteit komt, het nadeel is dat er rivaliteit om de hoek kan komen kijken. Want welk instrument is nou beter om te leren? Kun je beter pianoles of keyboardles nemen? In dit artikel duiken we verder hierop in en leggen we gelijk ook uit hoe wij hier mee om gaan in onze online pianocursus.

Pianoles of keyboardles kiezen

Hoewel het misschien gek in de oren klinkt, vind je deze strijd tussen verschillende instrumenten overal. Zo heb je bijvoorbeeld de elektrische gitaar of akoestische gitaar, de saxofoon of trompet en een akoestisch drumstel of toch de elektrische versie. En wie je ook vraagt: iedereen zal zijn eigen voorkeur geven wat beter voor jou is. Hier heb je alleen niet veel aan, aangezien het iemand zijn eigen voorkeur is. Vandaar dat wij de voor en nadelen op een rijtje hebben gezet zodat je zelf kunt kijken welke voor jou belangrijk zijn. Of je nu de piano of het keyboard kiest: beide zijn goed en na enige tijd kun je beide gewoon goed bespelen.

Pianoles of Keyboardles

Voordelen van pianolessen

Wanneer je kijkt naar de voordelen van een pianoles kom je al heel snel op precisie uit. Doordat de noten altijd aanslaggevoeligheid hebben leer je hier mee om te gaan en train je meestal je vingers beter. Bij een keyboard is dit niet altijd het geval aangezien er ook genoeg keyboards zijn met gewogen toetsen. Wel is het zo dat je meer muziek theorie meekrijgt en je het instrument beter begrijpt doordat je kunt zien wat er gebeurt.

Nadelen van pianolessen

PianolesWanneer je pianolessen volgt bij een leraar heb je vaak een dure, luxe versie staan. Dit kun je alleen niet in huis halen waardoor alles anders aan zal voelen. Dit kan je voorkomen door een online cursus via bijvoorbeeld deze website te volgen of privé lessen aan huis te nemen.

Een piano kan je niet overal naartoe slepen, zachter zetten of makkelijk opnemen. Daarnaast heeft het geen andere geluiden en trainingen die in het apparaat gebouwd zijn om te volgen en moet je het instrument telkens weer stemmen.

Voordelen van keyboardlessen

Je leert een instrument die je overal mee naar toe kunt nemen. Het is heel divers: je kan er echt van alles mee. Vandaar ook dat dit de standaard is geworden in de populaire muziek van vandaag. Je hebt de mogelijkheid om op te nemen en ook speciale trainingen om beter te worden zitten in het instrument inbegrepen.

Nadelen van keyboardlessen

Bij goedkope keyboards heb je geen aanslaggevoeligheid waardoor je minder snel dynamiek leert. Om dit te voorkomen is het belangrijk om te zorgen dat je een keyboard aanschaft die wel gewogen toetsen heeft. Je leert minder van hetgeen wat er nu precies in het instrument gebeurt waardoor je het complete plaatje ook minder begrijpt. Daarnaast heb je wel altijd stroom of een batterij nodig om te kunnen spelen.

Piano of keyboard: verschillend maar toch gelijk

Wanneer je naar beide instrumenten kijkt zie je de verschillen. En toch zijn ze allebei bijna hetzelfde. En welke van de twee je ook kiest: ze kunnen je beide brengen op de plek waar jij in de toekomst wilt zijn. Een elektrisch keyboard is ontzettend divers. Achtergrondmuziek, synthesizer geluiden of een beat onder je pianospel is kinderspel. Je kunt oefenen op de trainingen in het systeem. En door alles op te nemen en terug te luisteren kun je sneller je fouten ontdekken. Wil je een specifiek nummer leren? Voeg dan gewoon een midi bestand toe en je krijgt een geheel orkest of band erbij waar je gelijk ook de delen die je niet leuk vind kan uitschakelen.

Een ander groot voordeel van een keyboard ten opzichte van een piano is dat het elektrisch is en geen goede akoestieke ruimte nodig heeft om tot zijn recht te komen. Volume is prima te regelen en wanneer je met een headset wilt spelen is dit geen enkel probleem. Uiteraard hoef je niet alles te stemmen. Zet het keyboard aan en je bent klaar om te gaan.

Een piano daarentegen is iets lastiger om mee te werken. Je moet het elk jaar laten stemmen. Wel leer je meer van de timing van muziek omdat je meer bezig bent met de voetpedalen. Het volume heb je zelf in handen door de aanslag van noten waardoor precisie erg belangrijk is. Een piano heeft door dit alles precisie en kennis van akoestiek nodig om er goed geluid uit te krijgen ten opzichte van een keyboard die dit alles voor jou doet.

Conclusie keyboardles of pianoles

Wanneer je voor de keuze staat om keyboard of pianolessen af te nemen zul je moeten kijken naar hetgeen wat je wilt bereiken. Wil je in een band spelen? Dan is het logischer om een keyboard aan te schaffen. Ben je echt een fan van klassieke muziek? Dan past een piano veel beter bij jou. Voor de populaire muziek kiezen de meeste mensen juist weer voor een keyboard: ook omdat het simpel mee te slepen is.

Toch betekent het instrument wat je koopt niet gelijk dat je hier ook lessen in moet nemen. Wil je meer op rustige muziek focussen en meer spelen bij orkesten of in traditionele kerken? Dan is het veel logischer om pianolessen te volgen. Zeker als je ook graag op een piano wil spelen voor de rest van je muzikale reis. Wil je wat meer experimenteren en leren meer vrij te spelen? Dan zijn keyboardlessen wel echt de betere oplossing. Dit is tevens ook de makkelijkste van de twee aangezien je geen moeilijke instellingen aan het instrument hoeft te doen.

Het instrument maakt eigenlijk niets uit

Of je nou pianoles of keyboardles volgt: het instrument dat je thuis hebt staan maakt over het algemeen niet uit. Zowel jazz, blues, klassiek als instrumentaal kan op beide instrumenten prima bespeeld worden. Er zit werkelijk alleen verschil in wanneer je meer naar de populaire radiomuziek gaat. Het instrument is een persoonlijke voorkeur waar je zelf een keuze in moet gaan maken.

KeyboardlesIn onze online cursus behandelen wij zowel de pianokant als de keyboardkant van het verhaal. Zo krijg je van beide kanten iets mee wanneer je dit wilt weten en begrijpen. Kies je toch liever voor een privé leraar? Dan zul je wel goed moeten opletten wat je keuze wordt aangezien de lesstof vaak wel hierop gebaseerd wordt. We hopen dat deze informatie jou gaat helpen in je keuze voor zowel een instrument als de lessen hieromheen. Veel plezier met de stappen die zullen volgen en geniet van de pianoles of keyboardles!

Vorig artikelMet twee handen spelen
Volgend artikelPodiumangst overwinnen