Piano spelen tijdens de vakantie

Wanneer je op vakantie gaat neem je natuurlijk het liefst je piano mee. Helaas is dit niet mogelijk en zul je tijdelijk je oefeningen moeten staken. Of toch niet? Hieronder beschrijven wij een aantal oplossingen om piano spelen tijdens de vakantie toch mogelijk te maken.

Neem een klein keyboard mee

Een kleine versie van de piano heb je in vele vormen en maten. Maar wist je ook dat deze veel worden gebruikt om onderweg je handen te trainen? Niet alleen Dj’s en keyboard spelers maken hier gebruik van, ook pianisten hebben er eigenlijk altijd wel één liggen.

Voorbeeld mini keyboardOf je nu een midi keyboard met laptop meeneemt of een volledig klein keyboard met geluid erin. Je hebt iets wat simpel en snel mee te nemen is. Vaak werkt het ook op batterijen waardoor je niet gebonden bent aan stroom mogelijkheden. Hieronder hebben wij één van de  mogelijkheden uitgelicht. Dit is een aanrader waar je op vakantie zeker plezier van zult hebben.

Casio SA-77 mini: 44 toetsen

Een volwaardig keyboard in mini formaat. Het past makkelijk in de koffer en weegt maar 1,4 kilo. Het heeft 44 toetsen, 10 oefenstukken en een hoofdaansluiting. Het keyboard werkt door middel van batterijen waardoor je het overal kunt gebruiken. Perfect te gebruiken voor zowel kinderen als volwassenen. Wil je toch piano kunnen spelen tijdens de vakantie? Dan is de Casio zeker een goede oplossing.

Oefenen zonder piano

Of je nu met de auto of met het vliegtuig gaat: een hele piano meenemen is gewoon niet mogelijk. En als ook een klein oefenkeyboard geen optie is dan blijft er niet veel meer over. Toch kun je de oefeningen die jij op het klavier van de piano doet prima in elke omgeving doen. Hierdoor train je je spieren en je geheugen om hetgeen te doen wat jij graag wilt. Ook helpen zulke oefeningen om blessures te voorkomen. Een win-win situatie dus!

piano spelen tijdens vakantie

Oefenen op een tafel

Wanneer je een tafel in de buurt hebt kun je je vingers trainen. Het maakt niet uit of het nu een campingtafel, bureau op het werk of het tafeltje in het vliegtuig is. Zolang het een beetje stevigheid heeft en je handen erop passen is het voldoende. Zorg ervoor dat je armen, net als bij een piano, in een 45 graden hoek staan en beweeg de vingers één voor één. Doe dit eerst langzaam en daarna steeds een beetje sneller. Het maakt voor nu niet uit of je hier een volgorde in hebt, het gaat er om dat de spieren even lekker los worden.

Wanneer de spieren los zijn begin je met beide handen vanaf de duim en ga je per vinger naar de pink en weer terug. Wanneer je dit een aantal keren hebt gedaan is het tijd om naar de echte oefeningen te gaan.

Spieroefeningen voor onderweg

Zodra je vingers lekker soepel bewegen kan je beginnen met de zwaardere trainingen. Om duidelijk te maken hoe we dit bedoelen geven we elke vinger een cijfer. De duim is 1, wijsvinger 2, middelvinger 3, ringvinger 4 en pink 5. Als eerste begin je met de reeks 13524. Dit is een standaard die veel wordt gebruikt in de pianowereld. Doe dit niet snel, maar probeer het wel op een bepaald ritme met beide handen vol te houden.

Wanneer dit goed gaat zet je bij elke derde vinger wat meer kracht, oftewel dynamiek. De andere vingers beweeg je gewoon rustig en telkens als je twee vingers gehad hebt zet je wat meer kracht.

Oefenen in de lucht

Wanneer je geen vaste grond hebt om je handen op te plaatsen wordt het wat lastiger. Toch kun je dan alsnog oefenen door elke vinger naar je duim toe te brengen.

oefenen zonder piano
Vingers trainen in de lucht

Zet je hand in de positie zoals je je piano ook speelt en laat je duim soepel hangen. Ga nu in een redelijk tempo met je wijsvinger, middelvinger, ringvinger en daarna de pink naar de duim toe. Maak hier verschillende combi’s mee totdat je je spieren gaat voelen: dit is het moment om te stoppen.

Nog meer oefeningen en tips

Dit zijn de basistips om op vakantie of op je werk je spieren in vorm te houden. Wanneer je echt je spieren goed wilt trainen, kan je de cursus piano volgen op onze website. Hier worden vele tips gegeven over oefeningen voor de vingers. Natuurlijk blijft het dan niet alleen maar bij één vinger maar wordt er ook verder gekeken. Dit is zeker een aanrader voor iedereen die wil groeien in het spelen aangezien deze oefeningen de basis zijn voor een goede training.

Volgend artikelMet twee handen spelen