Noten tegelijk spelen

Wanneer je een notenbalk voor je ziet zie je al snel verschillende noten boven elkaar staan. Deze noten zul je tegelijk moeten spelen. Tot nu toe zag je in al deze artikelen over noten leren lezen alleen maar noten van links naar rechtst staan. Dit is namelijk ook de basis van het spelen van een piano. Om het nog mooier te laten klinken kun je gebruik maken van meerdere noten tegelijk. Zo kun je niet alleen akkoorden maar ook melodieën maken. Soms speel je maar 2 noten tegelijk, maar het kan zo voor komen dat het er wel 5 of zelfs 10 zijn. Hoe dit precies te werk gaat leggen we hieronder voor je uit.

Meerdere noten vast aan één stok

Noten tegelijk spelenWanneer je meerdere noten boven elkaar ziet staan worden ze tegelijk gespeeld. De schrijfwijze hiervan is alleen niet altijd hetzelfde. Wanneer beide noten een stok hebben combineer je ze over het algemeen tot één stok. Horen de noten niet bij elkaar? Dan schrijf je ze nog wel apart van elkaar met elk hun eigen stok. Dit kan voorkomen wanneer je met meerdere instrumenten speelt. Speel je met één instrument en niet in een groepsvorm? Dan staan ze bijna altijd aan elkaar vast.

Zoals eerder uitgelegd staan de stokken bij alle noten boven de derde lijn omlaag en hieronder omhoog. Soms wordt er dan ook voor gekozen om de stokken niet aan elkaar te plaatsen maar gewoon twee aparte stokken te gebruiken. Speel je twee noten die dicht bij staan elkaar zoals bijvoorbeeld de C en de D? Dan kunnen de bovenstaande beschrijvingen wat onduidelijk worden. Hierdoor wordt er een andere beschrijving toegepast. De laagste noot plaats je aan de linkerkant van de stok en de hoogste noot aan de rechterkant. Zo zie je gelijk duidelijk wat je wel en niet moet spelen. Hebben de noten verschillende lengtes? Ook dan schrijf je alle noten los van elkaar.

Verschillende notenbalken onder elkaar

Beide handen tegelijk spelenNiet alleen noten die onder elkaar staan op één balk zullen tegelijk gespeeld moeten worden. Zo kan het ook voorkomen dat je een balk voor de linker- en rechterhand hebt. Deze twee balken zijn met de maatstrepen aan elkaar verbonden zodat je weet dat ze bij elkaar horen. De linkerhand staat meestal onderaan en heeft een F-sleutel. De G-sleutel staat bovenaan en is voornamelijk bedoeld voor de rechterhand. Toch zul je al deze noten tegelijk moeten spelen.

Wanneer je met meerdere instrumenten tegelijk speelt kan het voorkomen dat je ook meerdere G- of F-sleutels onder elkaar ziet. Vaak staat er dan ook bij voor welk instrument de balk bedoeld is. In sommige gevallen kan het zo zijn dat je zelfs drie notenbalken ziet voor één instrument. Dit zie je onder andere veel bij het orgel aangezien daar ook de voeten worden gebruikt. Gelukkig komt dit niet vaak voor aangezien het ook erg lastig is om dit allemaal tegelijkertijd te lezen.

Noten tegelijk spelen begint lastig maar wordt steeds makkelijker

Wanneer je begint met piano spelen is het ontzettend lastig om meerdere noten tegelijk te spelen. En dan moet alles ook nog op de maat! Maar zoals bij alles wordt het steeds makkelijker om de juiste noten tegelijk aan te slaan. Oefen het meerdere keren op een dag voor maximaal 1 minuut per keer. Zo train je je vingers om hetgeen wat je aandrukt te onthouden. Naarmate je dit genoeg doet kun je zonder na te denken hetgeen aandrukken wat op dat moment nodig is. En daarna kun je het langzaam uitbreiden waardoor het spelen steeds leuker begint te worden.