Met twee handen spelen

Wanneer je begint te spelen op een piano kun je niet gelijk met twee handen spelen. Je leert eerst een melodie met de rechterhand, ontdekt de bastonen met de linkerhand en pakt waarschijnlijk zelfs al een akkoord voordat je naar deze stap gaat. Dit komt omdat met twee handen spelen gewoonweg niet makkelijk is. Zelfs gevorderde pianisten moeten hard werken om dit voor elkaar te krijgen.

Wanneer je leert spelen met twee handen ontdek je dat dit een grote uitdaging is. Je moet namelijk twee verschillende dingen doen: je speelt niet hetzelfde met beide handen. Hierdoor moet je zowel je handen als geheugen trainen om je vingers los van elkaar te zien. Daarnaast loop je tegen ritmische problemen aan die het nog even een stuk moeilijker kunnen maken! Maar als je dit beheerst kun je eigenlijk alles wel aan op het gebied van piano spelen. Uiteraard wel met de juiste mindset en trainingen.

Met twee handen spelen

Start met ritme

In de meeste pianostukken speel je met de rechterhand een ander ritme dan met de linkerhand. Op het begin voelt dit heel ongemakkelijk en ga je heel snel in één van de twee ritmes zitten. Vandaar dat je eerst even niet teveel op de noten moet letten. Werk eerst aan het ritme.

Zet je vingers even niet op een piano maar plaats ze op een tafel. Houd je vingers plat en probeer je arm op 45 graden te zetten. Laat je linkerhand meegaan op het ritme van de drum of bedenk zelf een ritme. Probeer met je rechterhand elke keer je gehele hand op de melodie te bewegen. Lukt dit nog niet? Geen probleem: blijf gewoon door oefenen! Dit gedeelte kun je niet makkelijk leren, maar zodra je dit al een beetje door begint te krijgen ben je al heel ver! Probeer zowel de rechter- als de linkerhand tegelijk maar apart van elkaar in hun eigen ritme te slaan totdat het geheel klopt.

Wanneer je deze oefening probeert kan het helpen om eerst de linkerhand te oefenen en daarna de rechterhand. Pak een beat met de linkerhand en probeer hier goed naar te luisteren. Gaat dit je makkelijk af? Probeer dan de melodie zo goed mogelijk uit. Met twee handen spelen is daarna uiteraard ook aan de beurt. Probeer dit allemaal zo langzaam mogelijk te doen. Heb je een muziekstuk waar je dit mee oefent? Zorg dan dat dit geen snel ritme is. Zodra je iets langzaam kan, kun je het ook snel. Het is dus beter om iets langzaam te oefenen en te beheersen dan op snelheid te focussen.

Met twee handen spelen op de piano

Nu je zowel ritme als melodie goed geoefend hebt is het tijd om alles samen te voegen. Met twee handen spelen wordt lastig als je één van de handen niet goed beheerst. Zorg er dus echt voor dat je elk deel apart van elkaar beheerst voordat je naar de volgende stap gaat.

Piano spelen met twee handenBegin met het spelen van de linkerhand. Of je nu op de piano alleen één noot speelt of meerdere dat maakt nog niet uit. Probeer het wel zo simpel mogelijk te houden. Wanneer je het ritme goed aanvoelt en aanslaat begin je met de rechterhand de melodie te spelen. Ga niet te snel! Probeer een rustig tempo aan te houden en blijf in het juiste ritme. Zodra dit lukt neem je even pauze en draai je de handen om. Speel met rechts het ritme en met links de melodie. Neem nogmaals pauze en sla met één van de vingers het ritme aan en zing de melodie mee.

Heeft het nummer geen tekst? Gebruik dan la, au, no of een andere klank. Begin daarna weer opnieuw totdat je tevreden bent. Daarna is het tijd om de noten of het ritme verder uit te breiden zodat alles een mooier geheel wordt.

Wees geduldig en blijf proberen!

Wie opgeeft bereikt nooit zijn doel. En alles waar je in volhardt zal uiteindelijk makkelijker worden. Zo is het ook op dit gebied. Hoe dan ook blijft het wel iets dat ontzettend lastig is. Je leert het dan ook niet in één avond. Je zult hier echt de tijd voor moeten nemen om dit onderdeel van piano spelen goed te beheersen. Maar zoals eerder ook al gezegd is: wanneer jij dit goed beheerst heb je de grootste stap met betrekking tot piano spelen al gehad!

Probeer niet alles tegelijk te doen maar deel het in stukken. Blijf oefenen op kleine delen totdat je dit goed beheerst. Ga daarna pas naar de volgende sectie om het vervolgens tegelijk te spelen. En wie weet speel je binnenkort wel één van je favoriete nummers. Met twee handen spelen draait om doorzettingsvermogen. Heb jij hetgeen in je om dit onderdeel te overwinnen?

Vorig artikelPiano spelen tijdens de vakantie
Volgend artikelPianoles of keyboardles