Herhalingsteken

Omdat het niet fijn is om een muziekstuk van meerdere bladen te hebben, is het herhalingsteken in het leven geroepen. Deze herhaling vertelt je dat je terug moet naar een bepaald punt op de notenbalk om van daaruit nogmaals het stuk te bespelen. Eerder heb je al geleerd hoe maatstrepen en slotstrepen eruit zien. Op dezelfde manier wordt een herhaling ook toegevoegd: aan het eind van de maat. Je vind hier de slotstreep met twee puntjes ervoor. Ook wordt er wel eens gebruik gemaakt van het omgekeerde herhalingsteken. Hiermee wordt aangegeven dat je vanaf daar het stuk moet herhalen.

Herhalingsteken gebruiken

Zodra je een herhalingsteken tegenkomt is het verstandig om goed te onthouden waar deze staat. Je zult namelijk op een gegeven moment hier naar terug moeten gaan en dan is het fijn dat je weet waarheen. Toch blijf je doorspelen totdat je de tweede herhaling tegenkomt. Van daaruit ga je terug naar het punt dat je onthouden hebt en speel je dit deel nog een keer. Nu je het stuk twee keer gespeeld hebt kun je verder naar het volgende onderdeel.

Kun je geen eerste herhalingsteken vinden? Dan is het de bedoeling dat je vanaf het begin alles herhaalt. Mochten er achter de herhaling nog wel noten zich bevinden, kun je deze na de herhaling spelen. Wanneer deze niet aanwezig zijn is dit het einde van het muziekstuk.

Prima en seconda volta

HerhalingstekensWanneer een stuk verder gespeeld dient te worden na een herhaling kom je vaak een streep met een 1 of 2 boven de notenbalk tegen. Je speelt zoals je gewend bent eerst de noten onder 1 totdat je een herhaling tegenkomt. Daarna sla je 1 over en ga je gelijk naar 2.

Je speelt bij de herhaling dus niet het deel waar een 1 boven staat. Deze tekens hebben een specifieke naam. Zo heet het cijfer 1 Prima Volta, wat eerste keer betekent in het Italiaans. Seconda Volta betekent uiteraard tweede keer. Het kan voorkomen dat deze tekens boven meerdere maten staan. Dan zul je al deze maten bij een herhaling van deel 1 moeten overslaan en deel 2 moeten spelen.

Herhalingen op het eind van een muziekstuk

Nu je de moeilijkste herhalingstekens kent, doen we er nog even een schepje bovenop. Er zijn namelijk nog vier herhalingen die je tegen kunt komen. Vaak gebruikt men aan het eind van een stuk andere tekens om aan te geven wat de bedoeling is. Ook dit zijn Italiaanse woorden en staan boven de slotmaat. Ze hebben verschillende betekenissen: herhaling van het begin, eind of ergens tussenin. Hieronder beschrijven we zowel de afkorting als de betekenis van al deze termen.

  • Da Capo of D.C.                 –  Hele muziekstuk herhalen
  • Capo Al Fine of D.C. Al Fine  –  Herhalen vanaf het woord Fine
  • Dal Segno of D.S.               –  Herhalen vanaf Segno tot eind
  • Da Capo dal Segno al Coda of D.C. dal Segno al Coda –  Herhalen vanaf segno-teken tot de Coda.

Wanneer je een Segno teken tegenkomt speel je dus het hele stuk uit vanaf de Segno tenzij je een Coda tegenkomt.

Herhalingsteken maken het makkelijker

Wanneer je zelf met een muziekstuk aan de slag gaat is het belangrijk om herhalingstekens te gebruiken wanneer het stuk er overzichtelijker van wordt. Is dit niet het geval? Dan kun je het beter weglaten. Zoals met zoveel in het leven kun je met deze tekens het zeer lastig maken, maar dat is niet waar al deze herhalingstekens voor bedoeld zijn. Gebruik een herhaling waar nodig en laat mensen om je heen proberen om het te spelen. Je hoeft alleen niet heel veel herhalingen toe te passen om een muziekstuk op één papier te krijgen. In dat geval is het beter om twee papiertjes te gebruiken.

Heb je nog vragen of is iets niet duidelijk? Vraag het gerust! Wanneer het niet duidelijk is proberen wij je te helpen om ook dit onderdeel te begrijpen. Zo is het ook voor jou mogelijk om noten te leren lezen en een muziekstuk te begrijpen.